Anksiyete (Kaygı Bozukluğu) Tedavisi
Kaygı ( Anksiyete ) Bozukluğu Nedir ? Tedavisi Nasıl Olmalıdır ?
Kaygı; kalp hızında artış, terleme, kaslarda gerginlik gibi bir takım bedensel duyumların da eşlik ettiği, geleceğe yönelik endişedir. Bununla birlikte kaygı insan organizmasının alarm sistemi olarak kabul edilebilecek bir duyumdur. Her insan kendisini fiziksel ya da ruhsal olarak tehdit altında hissettiği durumlarda kaygı hissedebilmektedir.
Kaygı uzun süreli, şiddetli ya da sorunlarla orantısız düzeyde yaşanıyorsa bu tabloya yaygın kaygı bozukluğu adı verilir. Kaygının yoğun yaşanması ve kronik hale gelmesi, kişinin iş, okul, aile hayatını olumsuz etkileyebilmedir. Kaygı bozukluğu olan kişi sürekli huzursuzdur, gelecekte ortaya çıkması olası çeşitli olumsuz durum ve olaylara ilişkin yoğun endişe duyar ve bunu kontrol altına almakta güçlük çeker. Sürekli olabilecek olumsuz durumları düşünüp kaygılanırlar. Olumsuz bir ruh hali ve her şeyin en kötüsünü bekleme hali içindedirler. Söz konusu örüntüye sindirim sistemi sorunları, boğazda düğümlenme hissi, ellerde titreme vb. bedensel duyumlar eşlik edebilir. Bu durumda kişinin kolay yorulma, dikkatini toplamakta güçlük çekme, zihnini boşaltamama, çabuk sinirleme, uyku bozukluğu gibi şikayetleri de bulunabilir.
Yaygın Kaygın Bozukluğunda Sık Görülen Belirtiler:
Belirsizlik durumlarıyla baş etmede zorluk ve kararsızlık
Kurtulmak istediği halde kaygıdan kurtulamamak
Sıkışmışlık ve huzursuzluk duygusu, gevşeyememek,
Kaygılanmaktan kaygı duymak
Dikkatini toplamakta zorluk çekmek, zihni boşmuş gibi hissetmek
Her konuda aşırı kaygılı olmak
Yanlış karar vermekten korkmak veya kararsızlık
Her durumun olumsuz sonuçlanacağı inancını taşımak
Not : Bazı durumlarda şu belirtilerde görülebilir;
Halsizlik, iştahsızlık
Bedensel gerginlik ve ağrı
Çabuk öfkelenme, huzursuz olma, irkilme
Titremeler
Aşırı terleme
Uykuya dalma güçlüğü
Bulantı, ishal, kabızlık gibi sindirim sistemi bozuklukları
Baş ağrısı, vücut ağrıları
Kaygı Bozukluğu Tedavisi
Psikodinamik Psikoterapi, Davranışçı Psikoterapi, Bilişsel Psikoterapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Varoluşçu Psikoterapi, Logoterapi gibi terapi yöntemleriyle tedavi süreci mümkündür.
İlaç tedavisi kişinin durumunun şiddetine ve eşlik eden bir başka ruhsal bozukluk olup olmamasına bağlı olarak uzman tarafından belirlenir. Terapide kaygılara neden olan, altta yatan duygular, inançlar, düşünce biçimleri üzerinde çalışılır.